Novi zakoni o pravima stranaca u kupovini nekretnina u CG

Kamin nekretnine

Strani državljani koji su u Crnoj Gori kupili kuću, od sada će moći da na svoje ime uknjiže i zemlju na kojoj se kuća nalazi, što do sada nije bilo moguće. Novi liberalizovani zakon o svojinskim odnosima uvodi i neka ograničenja na promet nekretnina, čime je vlada odustala od zamisli da u potpunosti liberalizuje ionako liberalizovano tržište nekretnina.
Stranci u Crnoj Gori će u buduće pored kuća i stanova moći da na svoje ime uknjiže i zemljište površine do 5.000 kvadratnih metara, predviđeno je novim predlogom zakona o svojinskim odnosima. Do sada oni su mogli da kupe kuće, ali nisu imali pravo da zemlju na kojoj se nalazi kupljena kuća, vikendica ili zgrada uknjiže na svoje ime.
Vlada je pod pritiskom javnosti odustala od prvobitne namjere da u potpunosti liberalizuje tržište nekretnina, pa stranci neće moći kupovati prirodna bogatsva, dobra od opšte upotrebe, poljoprivredno zemljište i šume. Stručna javnost je zadovoljna korekcijama prvobitnog predloga, koji je izazvao oštre reakcije i strahove da bi mala država, kakva je Crna Gora, mogla postati katastarsko vlasništvo stranaca.
Novim rješenjima obradovali su se trgovci nekretnina, koji vjeruju da će liberalniji propisi pokrenuti tržište koje stagnira, te da će povećati interesovanje stranaca koji, po nekim procjenama, već posjeduju oko 1.5 miliona kvadratnih metara stanova, kuća, vila ili poslovnog prostora.

Montenegrin

Podijelite sa prijateljima!