Prodaja placa – kratak vodič

plac prodaja nekretnine crna gora

Imate plac u svom vlasništvu i rešili ste da ga prodate?
To je prvi korak u procesu koji može biti dug ali koji možete ubrzati ako pravilno odredite cijenu i budete sigurni šta i koliko želite.
Prvo što morate da uradite je da podnesete zahtjev za dobijanjem UTU (urbanističko-tehničkih uslova). Zahtjev se podnosi u nadležnom opštinskom katastru. Na dobijanje UTU se obično čeka 30-40 dana. U UTU se tačno vidi šta i koliko može da se gradi kao i još niz bitnih informacija, kako za vas kao trenutno vlasnika tako i za budućeg vlasnika.
Nakon što sada znate koeficijente za gradnju na vašem placu potrebno je da razmislite o cijenu. Određivanje cijene je glavni faktor za prodaju, ali ne i jedini.
https://www.kaminnekretnine.com/me/properties/p9311-plac-za-gradnju-6-objekata-200-m-od-mora-kamenari-hitna-prodaja
Svojim klijentima preporučujemo da pri određivanju prodajne cijene uzmu u obzir nekoliko bitnih činjenica.
Nije dovoljno samo da je plac na dobroj lokaciji ili da ima dobar pogled na grad ili na more. Bitna stavka je šta i koliko može da se gradi na njemu. Što se koeficijenti izgrađenosti i zauzetosti veći mogućnost gradnje je bolja.
Takođe, morate u obzir potencijal tog područja. Ako imate informacije da će u budućnosti oko vašeg placa graditi neki veći kompleks itd. probajte da to potkrepite dokazima.
Kao prodavac gledaćete vaš interes ali stavite se i u poziciju kupca.
https://www.kaminnekretnine.com/me/properties/p9731-plac-sa-dobijenom-gra%C4%91dozvolom-za-gradnju-hotela-4-re%C5%BEevi%C4%87i-crna-gora-video
On mora da kupi plac od vas za početak. Kasnije njemu sledi borba sa administracijom i dosta novih troškova. Za početak je tu izrada idejnog i glavnog projekta, plaćanja komunalija, revizije, razni dodatni troškovi. Neko kupuje plac da bi gradio dom za sebe, neko da bi radio zgradu i kasnije prodavao tu stanove, neko da bi gradio vilu koju bi kasnije prodao. Kupac će odmah praviti računicu koliko je cijena m2 na toj lokaciji kasnije za prodaju, uračunaće sve troškove oko gradnje, ostalih troškova.
Ako kupac na kraju računice nema određenu dobit vjerovatno neće odlučiti da kupi vaš plac.
Dakle, za početak je sa vaše strane neophodno da spremite papire za prodaju. Na prvom mjestu, tu su UTU kao početni korak. Očistite plac, upoznajte svog agenta prodaje sa njegovim granicama, predočite mu sve bitne pojedinosti koje bi mogle uticati na prodaju.
Za svu pomoć oko prodaje vašeg placa naša agencija vam stoji na raspolaganju.

Montenegrin

Podijelite sa prijateljima!